• email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ°MÄ°Z

    Aile Sağlığı Merkezimizde Görev Yapan Aile Hekimlerimizin Listesi İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.
Ana Sayfa > SOBANI DÄ°KKATLÄ° YAK, HAYATINI YAKMA [Geri]   
SOBANI DÄ°KKATLÄ° YAK, HAYATINI YAKMA

SOBANI DÄ°KKATLÄ° YAK, HAYATINI YAKMA

Bütün yurdumuzda ve özellikle Gaziantep’imizde her kış önlenebilmesi mümkün olan soba zehirlenmelerine baÄŸlı olarak onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Geçen kış ilimizde 4754 vatandaşımız karbon monoksit zehirlenmelerine maruz kalmış olup 4 vatandaşımız ne yazık ki gaz zehirlenmelerine baÄŸlı hayatını kaybetmiÅŸtir.

Bu konuda vatandaÅŸlarımızı bilinçlendirmek amacıyla Gaziantep Halk SaÄŸlığı MüdürlüÄŸümüz, Åžahinbey Kaymakamlığımız ve Üniversitemiz iÅŸbirliÄŸi ile “SOBANI DÄ°KKATLÄ° YAK, HAYATINI YAKMA” Projemiz kapsamında birçok çalışmalar yapıyoruz.

Yaptığımız ve Yapmayı Planladığımız Çalışmalar

1. Halen belediyelerimize baÄŸlı Sosyal tesislerde ve Okullarda Karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ilgili eÄŸitici çalışmalar yapmaktayız.

2. Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸümüzle iÅŸbirliÄŸi ile “Veli’ye Mektup” adı altında tüm velilerimizi bilgilendirici yazıyı gönderdik.

3. MüftülüÄŸümüzle birlikte Cuma namazında halkımızı bilinçlendirici açıklamalarda bulunduk bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz.

4. Karbonmonoksit zehirlenmelerini önleme amacıyla geçen yıl sosyal dayanışma vakfımız aracılığı ile 1250 fakir vatandaşımıza Karbonmonoksit Detektörü dağıtımı yapılarak alınan 1300 adet detektöründe kalibrasyonları yapılıp çalışabilirliÄŸine bakılarak dağıtımı yapılıp kullanımı konusunda farkındalık oluÅŸturmak ve özendirmek için çalışmalar yapıyoruz.

5. Basın Açıklaması Ve Haber Yayınları: Åžahinbey TSM BaÅŸkanımız Dr. Oktay GEÇER Karbon Monoksit Zehirlenmeleri konusunda “SOBANI DÄ°KKATLÄ° YAK, HAYATINI YAKMA” projesi kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar konusunda, Gaziantep Üniversitesi Makine MühendisliÄŸi bölümünden Prof. Dr. Sait SÖYLEMEZ Hoca’mız “DoÄŸru Soba Kullanımı Boru, Baca ve Kömür kullanımı” ile ilgili alınacak fiziki önlemler konulu ve GÜTF AraÅŸtırma Hastanesi Acil KliniÄŸi’nden Doç. Dr. Behçet AL Hoca’larımız ise “Karbon monoksit nedir, zehirlenmeleri belirtileri, aÅŸamaları nelerdir ve ilk yardım” konulu basın açıklaması ve haber yayınları yaptık.

6. Åžehrimizdeki okullarda “Karbon Monoksit Zehirlenmelerini Önleme” konulu Resim ve Kompozisyon yarışması düzenleyerek ödüller vermeyi planlıyoruz.

7. Yerel yönetimlerle iÅŸbirliÄŸi yapılarak bacaların temizliÄŸi hususunda baca temizletmek isteyen bina sahiplerine cüz-i ücretler dâhilinde, hatta bilinç oluÅŸana kadar baca temizleme ekipleri kurularak baca temizliÄŸini ücretsiz gerçekleÅŸtirmesi konusunda belediyelerimizle görüÅŸmeler yapıyoruz.

8. Meteoroloji kış aylarında, lodosun beklendiÄŸi günlerde hava raporunu daha sıklıkla televizyonlardan sunulması, halkın uyarılması için gerektiÄŸinde çeÅŸitli haber ve anonslar yapması için meteoroloji müdürlüÄŸü ile, gerektiÄŸinde merkezi sistemle cami minarelerinden anonslar yapması için MüftülüÄŸümüzle görüÅŸmeler yapıldı.

9. Baca izolasyonunun önemli olduÄŸunu vurgulamak fizik kuralları gereÄŸi; sıcak bacanın dumanı yukarı çekiÅŸi artıracağı, soÄŸuk bacanın aÅŸağı baskılayacağı bilincini oluÅŸturmak. Bu konuda belediyeler ruhsat verirken baca izolasyonu ÅŸartı getirmesi ile ilgili belediyelerle görüÅŸme planlanmaktadır.

10. Ukrayna da ve Türkî Cumhuriyetlerde de çok kullanılan, örneÄŸi Karbon Monoksit Zehirlenmesine baÄŸlı ölüm hiç olmayan MuÄŸla ilimizden getirtilen, beton dökme baca baÅŸlığının her yönden gelen rüzgarı 45 derecelik açıyla karşı tarafa verdiÄŸi, baca içine hava kaçışını engellediÄŸi iddia edilmektedir Gaziantep Üniversitemiz Makine MühendisliÄŸi Bölümünde bu özel baca baÅŸlığını incelettik. Yine metal sacdan yapılmış bir baca baÅŸlığı ile rüzgârla yön deÄŸiÅŸtiren ikinci bir baca baÅŸlığı ile birlikte test edilmek üzere. Gaziantep Üniversitemiz Makine MühendisliÄŸi Bölümünde bu özel baca baÅŸlıklarını da test ettirdik. Bu baca baÅŸlıklarının uygun olanlarının kullanımını özendirmek özel baca baÅŸlığı kullanımı konusunda farkındalık oluÅŸturmak için çalışmalarımız devam ediyor.

11. Karbon monoksit zehirlenmeleri, doÄŸru soba kurulumu, baca özellikleri ve temizliÄŸi konusunun okul kitaplarına girmesi ve okutulması için Milli EÄŸitim Bakanlığına görüÅŸ bildirilmesi için çalışmalar yapıyoruz.

12. Mobil telefonlara vatandaÅŸlarımızı Karbon Monoksit zehirlenmeleri ile ilgili bilgilendirici, lodoslu havalarda uyarıcı mesajlar göndermek gibi çalışmalarımız devam etmektedir.

13. Tüm mahalle muhtarlarına, camii imamlarına, okul müdürlerine eÄŸitim vermeyi planlıyoruz.

14. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ilgili web sayfası hazırlamak istiyoruz.

15. Karbonmonoksit zehirlenmelerini önleme kuralları ile ilgili metal yüzeylere yapıştırılan bilgilendirici magnet hazırlamak için çalışmalar yapıyoruz.

SaÄŸlık Bakanlığı SaÄŸlığın GeliÅŸtirilmesi Genel MüdürlüÄŸünce hazırlanan Kamu Spotu filmi için lütfen

http://www.saglik.gov.tr/SGGM/dosya/1-78732/h/sobafilmi800x600.swf link ’ini tıklayınız…

Gaziantep ValiliÄŸince hazırlanan Kamu Spotu filmi için lütfen http://www.gaziantep.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=421 link’ ini tıklayınız.



DÄ°ÄžER DUYURULAR